Logo
Patient: De te gulzige Boekenbeursbezoeker

Recept: Een boekenkast op reis van Boudewijn Büch

Je had je het nog zo voorgenomen. Alleen maar even kijken, misschien een BV’tje spotten, meer niet. Ja, één of twee boeken, dat mag. Het is per slot van rekening een boekenbeurs, het zou raar zijn om er niets te kopen. En alvast wat voor Sinterklaas en voor onder de kerstboom. Een mens moet toch cadeaus kopen? Dat is toch normaal?
Ah, heeft die een nieuwe uit? Ja, die kan ik toch niet laten liggen, daar lees ik alles van, die had ik anders ook wel gekocht. En eens een goed, helder kookboek, nee, nu ga ik er echt iets uit maken. Dat van die Meus was toch nog te, te… technisch, zeg maar. En eentje over vermageren, want dat kan nooit kwaad. En nog een roman, natuurlijk. Dat is verfijnd, dat is beschaving, hogere cultuur, ik kan toch niet alleen…

En dan zit je thuis, turend naar de bergen ongelezen sediment. Je koopt geen boeken, je koopt de tijd om ze te lezen. Het is vrije momenten inslaan tegen de dood. Maar laat het niet aan uw hart komen. Het mag dan crisis zijn, boeken –althans hun inhoud – dalen nooit in waarde.

Het kan bovendien altijd erger. Wie wel eens vreest dat zijn boekenmanie uit de hand loopt, doet er goed aan ‘Een boekenkast op reis’ eens in te kijken. Het is het dagboek van schrijver, journalist, tv-maker en boekenverzamelaar par excellence Boudewijn Büch (1948-2002). Dit deeltje uit de Privé-domein-reeks doet verslag van het jaar 1998. Voor een reisprogramma trekt hij ondermeer door Amerika, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. De man is niet alleen geobsedeerd, hij verzamelt obsessies. Of het nu de coelacant, Goethe, Andy Warhol, de dodo, countrymuziek, Aboriginals zijn, hij moet er boeken over hebben. En zo mogelijk ook foto’s, bustes, botjes, T-shirts, herinneringsservies… Zijn huis puilt uit, ieder antiquariaat wordt kaalgekocht.

Büch beschouwt zich als een verslaafde, koketteert er zelfs mee. Maar dat weerhoudt hem niet van zelfinzicht. Hij weet dat de landen die hij aandoet, niet echt bezoekt. Hij wil ze slechts doorbladerd hebben. Kiezen kan hij niet, hij wil alles maar weet dat dat tot mislukken is gedoemd. Geluk is voor hem slechts een heel korte periode na de aankoop. Daarna lonkt het volgende boek.

Dan valt uw papierbergje uit Antwerpen best mee, nietwaar? Laat het niet aan uw hart komen.

TAGS: