Logo
Patiënt: De radeloze boekenbeursbezoeker

Recept: ‘Schaaknovelle’ van Stefan Zweig

De Boekenbeurs, de hadj naar het mekka van al wat gedrukt is, komt weer op gang. Een verrukking voor de een, een te warm gestookte letterenkermis voor de ander. Wie er op neerkijkt en het afdoet als een circus van schrijvende koks en ander tv-tuig, mag niet vergeten dat niet ieder boerengat over een goed geoutilleerde boekhandel beschikt en dat niet iedereen zin heeft om het internet af te struinen op zoek naar het onverwachte.

De boekendokter en vele van zijn confraters houdt er ook dit jaar weer zitting. We ontvangen op dagelijkse basis. Nu wij al wat ervaring hebben opgedaan met drommen patiënten, kunnen we zeggen dat er een klacht met stip op één staat: ‘Dokter, ik heb te weinig tijd om te lezen.’ Op nummer twee staat: ‘Ik wil lezen, maar heb geen idee wat.’

Hoe oprecht die klachten ook zijn – voor diagnose en recept moet u maar langskomen – het zijn luxeproblemen. Misschien wordt wel eens vergeten dat continue beschikbaarheid van boeken nog maar een zeer recent en lokaal fenomeen is. Kerk en staat bemoeien zich er niet meer mee, alles kan verschijnen, het web bedient de meest obscure auteur en de moeilijkste lezer.

Een roman die u er op wijst, wat een voorrecht het eigenlijk is om een boek tot u te mogen nemen, is Schaaknovelle van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942). Een dun boek maar van een zeldzame pregnantie.

Hoofdpersonage doctor B. wordt in totale isolatie gevangengezet door de nazi’s. Hij heeft werkelijk niets te doen. Dat drijft hem bijna tot waanzin. Tot hij opeens een boek stelen kan. Het blijkt een schaakboek te zijn vol met historische wedstrijden en mogelijke zetten. Aanvankelijk is hij ontgoocheld. Tot hij alles in zijn hoofd begint te stampen en in zijn hoofd gaat schaken.

Eens hij vrij is, stoot hij tijdens een bootreis op een schaakwonder. Met enige tegenzin laat hij zich verleiden tot een potje dat hij wint. Maar tijdens de revanchewedstrijd gaat er iets mis.

Als u dit boek leest, zult u beseffen hoe u in uw handjes mag knijpen dat u tussen die boekenbergen mag lopen.

TAGS:

2 Antwoorden op “Patiënt: De radeloze boekenbeursbezoeker”

  1. Alysa Zegt:

    Wie niet naar de Boekenbeurs wil gaan, wegens misschien te weinig boeken met niveau, (mogelijk) te druk bevolkt en mogelijk teveel BV’s met te weinig niveau, kan ook naar het Boekenfestijn, dit wordt zo ongeveer maandelijks in een of andere min-of-meer grote stad georganiseerd zowel in Vlaanderen als in Nederland, je vindt er wereldliteratuur tegen een prikje,(of wat dacht u van minder dan 5 euro per boek, of regelmatig nog minder, minder dan 2 euro per boek) zoals Charles Dickens, Shakespeare, Thomas Hardy, D.H. Lawrence,(deze boeken zijn dan wel meestal in een andere taal dan het Nederlands geschreven, meestal het Engels) er is doorgaans ook minder volk aanwezig en de rijen tussen de boeken zijn ruim(er), je betaalt er geen inkomstbedrag en er is gelegenheid voor een drank(je) en gebakje,(of broodje, wat betreft niet weten wat men wil lezen, dat begrijp ik niet er zijn in mijn geval nog honderden, zoniet duizenden klassiekers die ik gelezen wil hebben voor ik in de kist zal liggen, best wishes!

  2. Jacques Decru Zegt:

    ‘Schaaknovelle’ een aangrijpend en beklijvend boek over hoe gewelddadig psychisch geweld kan zijn.
    De novelle is dit voorjaar verschenen als fraai premieboekje in de onvolprezen perpetua reeks.